پرونده مالیاتی پرونده ای است که اطلاعات مربوط به وضعیت مالیاتی یک مؤدی، اعم از شخص حقیقی یا حقوقی، را در سازمان امور مالیاتی کشور جمعآوری و نگهداری میکند. این اطلاعات، مبنای محاسبه مالیات، صدور گواهیهای مالیاتی و احراز هویت مؤدیان در نظام مالیاتی کشور قرار میگیرد. پرونده مالیاتی در سامانه عملیات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی کشور و با ورود اطلاعات توسط کاربر ساخته شده و مورد استفاده قرار می گیرد.
مقاله بررسی اصطلاحات مالیاتی هم پیشتر در همین سایت به شما تقدیم شده است که به مطالعه آن دعوتید.
کلاسه پرونده مالیاتی چیست؟
بعد از اینکه در سامانه عملیات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی موفق شدید پرونده مالیاتی تشکیل دهید، شماره ای به پرونده شما اختصاص می یابد، کلاسه پرونده مالیاتی همان شماره پرونده مالیاتی است که به هر مؤدی (اعم از شخص حقیقی یا حقوقی) اختصاص داده میشود. این کد یکتا است و برای هیچ دو مودی یکسان نیست، بنابراین دقیقا می توانید برای شناسایی و تمایز پروندههای مالیاتی مؤدیان مختلف به کار رود و در تمامی مکاتبات و امور مربوط به وضعیت مالیاتی مؤدی از جمله محاسبه مالیات، صدور گواهیهای مالیاتی و رسیدگی به اعتراضات، مورد استفاده قرار گیرد.
تشکیل پرونده مالیاتی و دریافت شماره کلاسه فقط به منظور پرداخت مالیات نیست بلکه این ثبت نام به طور رسمی اعلام می کند که کسب و کار شما آغاز شده و حالا می توانید از مزایای آن هم بهره مند شوید و بسیاری از مجوزها را بگیرید.
اینکه مودی حقیقی و یا حقوقی پرونده مالیاتی تشکیل دهد و کلاسه بگیرد می تواند به دو هدف اصلی باشد؛ گرفتن کد اقتصادی و ارائه اظهارنامه مالیاتی و تعیین تکلیف مالیات هر کسب و کار
کد اقتصادی چیست؟ یکی از مهم ترین دلایل تشکیل پرونده مالیاتی برای مشاغل مختلف، دریافت کد اقتصادی است. کد اقتصادی در کنار کارت بازرگانی از مهم ترین مواردی هستند که هر تاجر یا کسب و کاری باید نسبت به دریافت آن اقدام کند. کد اقتصادی از طریق سازمان امور مالیاتی در اختیار اشخاص حقیقی و حقوقی قرار میگیرد.
کد اقتصادی مشخص کننده هویت یک کسب و کار است این کد چیزی شبیه به کد ملی است که هویت یک فرد را مشخص میکند، افراد از طریق دریافت این کد میتوانند از مزایای زیادی برخوردار شوند.
از جمله این مزایا میتوانیم به مواردی همچون امکان صادرات و واردات، امکان شرکت کردن به صورت رسمی در مزایدهها و مناقصههای گوناگون، قابلیت ثبت و عقد قراردادهای دولتی و بین المللی، امکان جذب سرمایه بیشتر و فعالیتهای مالیاتی امن تر اشاره کنیم.
کد اقتصادی چه ربطی به پرونده مالیاتی دارد؟ اگر کسب و کارها نسبت به تشکیل پرونده مالیاتی و دریافت کلاسه پرونده اقدام نکنند، قادر به دریافت کد اقتصادی و به دنبال آن کسب مزایای مختلف نخواهند بود. به طور مثال شرکتی که کد اقتصادی ندارد، قادر به ثبت هیچ قراردادی نیست و در صورت عقد قرارداد، ثبت و پیگیری آنها وجهه قانونی نخواهد داشت.
ارتباط اظهارنامه مالیاتی و تشکیل پرونده مالیاتی چیست؟ در حال حاضر، تشکیل پرونده مالیاتی پیشنیاز ارائه اظهارنامه است، یعنی اینکه شما بدون تشکیل پرونده مالیاتی حتی نمی توانید وارد مراحل ارائه اظهارنامه شوید.
اطلاعات موجود در پرونده مالیاتی مانند مشخصات هویتی، نوع فعالیت، دوره مالیاتی و ... مبنای اصلی برای تکمیل اظهارنامه مالیاتی هستند. مؤدی باید با مراجعه به پرونده خود، این اطلاعات را به طور دقیق و صحیح در اظهارنامه درج کند.
سازمان امور مالیاتی هم با استفاده از اطلاعات موجود در پرونده مالیاتی و اظهارنامه ارائه شده توسط مؤدی، میزان مالیات قابل پرداخت وی را محاسبه میکند که در این فرآیند، به کلیه جوانب و جزئیات مربوط به فعالیتهای اقتصادی مؤدی توجه میشود.
نکته بسیار مهم درباره فعالیت هایی که شامل ارزش افزوده هستند : چنانچه فعالیتی که شما انجام می دهید شامل ارزش افزوده هم باشد، در هنگام ثبت نام و تشکیل پرونده مالیاتی بایستی حتماً گزینه “من مشمول ارزش افزوده میباشم و نیاز به ثبت نام جدید در سیستم ارزش افزوده دارم” را تیک بزنید.
اگر بعداً متوجه شدید که این تیک را نزدید و می خواهید آن را اصلاح کنید از این مسیر پیش بروید : منوی فهرست پرونده های مالیاتی >>> پرونده های عملکرد و ارزش افزوده >>> جزئیات پرونده >>> بروزرسانی و تکمیل ثبت نام >>> ویرایش اطلاعات ثبت نام >>> تعیین مشمولیت ارزش افزوده
تشکیل پرونده مالیاتی، گامی ضروری برای ساماندهی نظام مالیاتی کشور، حفظ عدالت مالیاتی، جلوگیری از فرار مالیاتی و ارائه خدمات بهتر به مؤدیان است.
سازمان امور مالیاتی برای شناسایی دقیق مودیان و دریافت اطلاعات مربوط به فعالیتهای اقتصادی آنها تشکیل پرونده برای هر مؤدی را ضروری اعلام کرده است، این امر برای برقراری عدالت و نظارت بر فعالیتهای اقتصادی در کشور مهم است.
و در واقع مبنای محاسبه مالیات هر مؤدی هم همان اطلاعات موجود در پرونده مالیاتی وی است که توسط خودش ارائه شده است.
سازمان امور مالیاتی با استناد به این اطلاعات، مودی را شناسایی کرده و سپس می تواند با بررسی خود اظهاری مالیاتی در اظهارنامه وی ، میزان مالیات قابل پرداخت توسط هر مؤدی را به طور عادلانه و دقیق محاسبه و از وی مطالبه میکند.
این روند بخوبی باعث جلوگیری از فرار مالیاتی شده است چراکه امکان تشخیص و رصد فعالیت های اقتصادی افزایش یافته است.
از مزایای دیگر تشکیل پرونده مالیاتی ، آمارگیری های صحیح در بخش های اقتصادی است ، هر کشور برای برنامه ریزی و تصمیم گیری به آمارهای صحیح اقتصادی نیاز مبرم دارد، پرونده های مالیاتی آمارگیری اقتصادی را هم راحت تر و در دسترس تر کرده است.
مزیت تشکیل پرونده مالیاتی برای مودی چیست؟ برخی از حقوق و مزایا، مانند معافیتهای مالیاتی و بخشودگیها، فقط به مؤدیانی که پرونده مالیاتی تشکیل دادهاند تعلق میگیرد. همچنین، برای انجام برخی از فعالیتهای اقتصادی مانند صدور فاکتور و عقد قرارداد، داشتن پرونده مالیاتی ضروری است. اگر شما پرونده مالیاتی نداشته باشید مشمول جریمه های سنگینی می شوید که می توان به عنوان مثال جریمه دیرکرد در تشکیل پرونده را در مرحله اول جرایم نام برد. همچنین اگر مودیان بخواهند در بازارهای رسمی حضور یابند و معاملات قانونی، انجام دهند، داشتن پرونده مالیاتی الزامی است.
مهلت تشکیل پرونده مالیاتی را میدانید؟ مهلت تشکیل پرونده مالیاتی برای اشخاص حقوقی مثلا شرکت ها و سازمان ها حداکثر دو ماه پس از ثبت شرکت است یعنی پس از اینکه رسما شرکت شما تاسیس شد، نهایتا دو ماه وقت دارید تا پرونده مالیاتی شرکتتان را هم تشکیل دهید اما بهتر است در اسرع وقت پس از تاسیس شرکت این کار را انجام دهید. دلیلش این است که بسیاری از تکالیف مالیاتی شما از زمان ثبت شرکت آغاز می شود.
مهلت تشکیل پرونده مالیاتی برای اشخاص حقیقی حداکثر 4 ماه بعد از آغاز کار است. شروع رسمی فعالیت شما شاید با تاریخ پرونده کسب متفاوت باشد، تاریخ شروع فعالیت شما ملاک این مهلت است اما هر چه سریعتر پرونده مالیاتی خود را تشکیل دهید تا بتوانید از مزایایی مانند دریافت تسهیلات هم استفاده کنید.
پیش ثبت نام در نظام مالیاتی، اولین گام برای تشکیل پرونده مالیاتی و اخذ کد اقتصادی برای اشخاص حقیقی و حقوقی است. این فرآیند به صورت الکترونیکی از طریق سامانه پیش ثبت نام و ثبت نام الکترونیکی مودیان مالیاتی به آدرس https://tax.gov.ir/Pages/HomePage انجام می شود.
توجه داشته باشید که برای پیش ثبت نام در نظام مالیاتی نیازی به پرداخت هیچ گونه هزینه ای نیست. پس از پیش ثبت نام، باید نسبت به تکمیل فرآیند ثبت نام و اخذ کد اقتصادی خود اقدام کنید. کارشناسان اداره امور مالیاتی مربوطه، مدارک و اطلاعات شما را بررسی خواهند کرد. در صورت صحت و کامل بودن مدارک، پرونده شما تایید خواهد شد.
برای ثبت نام پرونده مالیاتی چه مدارکی را باید آماده کنم؟
اگر به عنوان شخص حقیقی پرونده مالیاتی تشکیل می دهید :
مدارک تشکیل پرونده اشخاص حقوقی شامل این موارد است :
آیا برای یک واحد صنفی می توان بیش از یک پرونده مالیاتی تشکیل داد؟ خیر نیازی به انجام این کار نیست و اگر چنین موضوعی برای واحد شما رخ داده است، حتما با بررسی دقیق، پرونده کامل تر را نگه داشته و پرونده دیگر را حذف کنید.